Ana içeriğe atla

KOBİ Danışmanlığı Nedir? / KOBİ Danışmanı Kimdir? /

KOBİ Danışmanlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


KOBİ’ler ekonomik ve iktisadi hayatın gerek yarattıkları katma değer gerekse istihdam ettikleri insanların çokluğu nedeni ile ülke ekonomileri için kritik bir öneme sahiptir. Bu derece değerli ve önemli olan kurumların sağlıklı temeller üzerinde büyüyüp gelişebilmeleri amatörlükten uzak profesyonelce bir yaklaşımla yönetilmeleri ile mümkün olabilir. 


Bu anlayışın hayat bulmasının somut bir karşılığı olarak KOBİ danışmanları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlıklarını korumaları ve geliştirmeleri için bir çözüm olabilir. Mesleki yeterlilik kurumu (MYK)  KOSGEB ile ortak çalışılarak KOBİ danışmanlığı meslek standardını oluşturdu. “KOBİ Danışmanı (Seviye 6)” ulusal yeterliliği olarak adlandırılan bu standartla KOBİ danışmanı olmak isteyen adayların bilgi ve yetkinliklerinin ölçülmesi ve sertifikalandırılması amaçlanmaktadır.


KOBİ Danışmanı Ne Yapar?


KOBİ danışmanı KOBİ’lere sunduğu hizmetin hazırlık sürecini yönetir, mevcut durum analizi yaparak KOBİ’lerin sorun alanlarını tespit eder ve bu alanlarda çözüm önerileri getirir aynı zamanda sunduğu hizmetin sürdürülebilirliğini sağlar. KOBİ’lerle müşteri arasındaki ilişkinin  yönetilmesinde rol oynar. Çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemleri çerçevesinde sürdürür.

 

KOBİ Danışmanı Nasıl Olunur?


Kobi danışmanı olmak için herhangi bir mezuniyet veya tecrübe şartı aranmamaktadır. MYK tarafından belirlenen sınav ve belgelendirme yeterliliklerine sahip, MYK tarafından yetkinliği önceden belirlenmiş kurumlar KOBİ danışmanlığı sınavını gerçekleştirilebilmektedir. Sınavlar MYK’nın yeterlilik standartları doğrultusunda yapılır. Teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşur.


Sınavın Yapısı


Teorik Sınav

 

Yeterlilik Kobi danışmanlığı sınavına ilişkin olarak A1,A2 ve A3 birimlerini belirlemiş olup A3 birimi 5 işletmecilik alanına ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik olarak kurgulanmıştır.


A1 birimi: İş Sağlığı ve Güvenliği,Çevre Koruma,Kalite ve Mesleki Gelişim Birimi


A2 birimi: İş Organizasyonu,Müşteri İlişkileri ve Hizmet Öncesi Hazırlık Birimi


A3 birimi: Kobi Danışmanlığı Hizmetine İlişkin Süreçlerin Yönetilmesi

    Bu birimde aday 5 farklı Kobi faaliyet alanından teorik ve uygulama sınavına girmektedir.

         

  • İşletme Yönetimi Alanı,

  • Finans Alanı,

  • İnsan Kaynakları Alanı,

  • Pazarlama ve Satış Alanı,

  • Üretim Alanıdır.

Uygulama Sınavı


A3 yeterlilik birimi performans sınavları ise teorik sınavlarla eşgüdümlü olarak yine beş alanda gerçekleştirilmektedir. 

Burada vurgulanması gereken en kritik nokta, ifade edilen alanlarda hedef başarı puanı ve üzeri teorik sınav puanı alınması halinde adayın uygulama sınavına girebileceğidir. Burada adaydan örnek bir olayı esas alarak kanaat ve değerlendirmelerini bir jüriye veya kişiye (değerlendirici) sunması beklenmektedir.  

Uygulama Sınav Alanları 

  • İşletme Yönetimi Örnek Olay Çözümlemesi

  • Finans Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

  • İnsan Kaynakları Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

  • Pazarlama ve Satış Alanı Örnek Olay Çözümlemesi 

  • Üretim Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

     

Günümüzde KOBİ’ler için oldukça etkili bir öneme sahip KOBİ danışmanları bankalarda, kobi danışmanlık hizmeti veren şirketlerde, finans kurumlarında ya da kendilerine ait danışmanlık merkezi üzerinden faaliyetlerini sürdürebilirler.


Peki KOBİ’lerin bir danışmana neden ihtiyacı var sorusunu kendimize sorabiliriz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlıklarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri ve yoğun rekabet koşulları altında piyasadaki konumlarını sağlamlaştırabilmeleri rasyonel ilkelere dayalı bir yönetim anlayışı ile mümkün olabilir. 

İşletme fonksiyonları olarak nitelendirebileceğimiz genel işletmecilik, insan kaynakları yönetimi, finans, üretim yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlar uzmanlık gerektiren konu başlıkları olarak nitelendirilebilir. Bu tür karmaşık iş ve işlemler arasında işverenlere sağlıklı tavsiyeler sunacak ve onları doğru olarak yönlendirecek profesyonellere büyük ihtiyaç vardır.

Bu konu ilginizi çekiyor ve KOBİ Danışmanı olma fikrine sıcak bakıyorsanız KOBİ Danışmanlığı eğitimimize katılmanızı öneririz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E-Ticaret Sektörüne Giriş Adımları Nelerdir?

E-ticaret sektörü gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Çevrimiçi alışveriş öncelerde bir rahatlık ve lükstü, şimdilerde ise bir gereklilik haline geldi. E-ticarette ne satacağınız ve nasıl satacağınız gibi işlemlere başlarken öncelikle iyi bir plan yapmak gerekir. E-ticaret sektörüne nasıl yaklaşmak istediğinizi belirlemeli ve başarılı olmanıza yardım edecek girişimlerde bulunmalısınız. Güçlü bir eylem planı ve elinizin altındaki bazı güçlü araçlarla, markanızı oluşturabilir ve e-ticaret işinize hemen başlayabilirsiniz. Bu yazımızda e-ticaret sektörüne başlarken hangi adımların takip edilmesi gerektiğini tartışacağız.   E-Ticaret Sektörüne Giriş Adımları   1- Ürün Fırsatlarını Bulmak ve Ne Satılacak Kararı Vermek Bir e-ticaret mağazası oluşturmanın ilk adımı, hangi ürünleri doğrudan tüketiciye satmak        istediğinizi bilmektir. Bu genellikle e-ticaretin en zor adımıdır. Aklınızda bir ürün fikriniz olduğunda satıp satmayacağını nasıl anlarsınız? Güçlü bir ürün fikrine ulaştığınız za

Stratejik Planlamanın KOBİ'ler İçin Önemi Nedir?

Stratejik planlama bir işletmenin uzun vadeli hedefleri veya istekleri ile ilgili olarak belirli iş stratejilerini oluşturma, bunları uygulama ve planı yürütmesidir. Bir işletmenin stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için muhasebe, finans, pazarlama ve insan kaynakları gibi çeşitli departmanları koordine etmeye odaklanan bir kavramdır. Stratejik planlama, daha uzun sürebilmesine rağmen, genel olarak üç ila beş yıllık bir ömre sahip orta ve uzun vadeli hedefleri temsil eder. Stratejik planlama terimi stratejik yönetim ile eş anlamlıdır. Stratejik planlama tüm örgütü kapsar ve işletmelerin daha alt düzeyde yapılan planlarına temel oluşturur. Bu yazımızda küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’ler için stratejik planlamanın önemine vurgu yapacağız. KOBİ’ler çevre şartlarının sürekli değişmesi, belirsizliğin artması, ekonomik nedenler, teknolojik yetersizlikler, artan rekabet, hukuki koşullar ve sosyo-politik gibi nedenlerle başarılı olması ve faaliyetlerine devam edebilmesi gittikçe

KOBİ'ler İçin Verimliliği Artıracak Teknolojiler

Teknoloji, personelinizin görevleri yerine getirme şeklini iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ya mevcut süreçleri hızlandırabilir ya da işi gerçekleştirmenin yeni, daha esnek yollarına izin verebilir. İhtiyaçlarınıza en uygun teknolojiyi bulmak için mevcut sistemlerinizi gereksinimlerinize göre değerlendirmelisiniz. KOBİ’ler için teknoloji odaklı bir stratejinin faydaları açıktır. Teknoloji, KOBİ’lerin karşılaştığı sorunlara uygun fiyatlı çözümler üreterek büyüme ve iş başarısı sağlar. Teknoloji dünyasına uyum sağlamak her işletme için çok önemlidir, ancak küçük işletmeler için çok daha önemli olabilir. Genellikle daha büyük rakiplerin finansmanına ve yerleşik marka itibarına sahip değiller, bu da ilk birkaç yılı bir hayatta kalma mücadelesine dönüştürüyor. Teknoloji, girişimcilere rekabet avantajı sunarak önemli bir etki yaratabilir. Küçük işletmelerin öne çıkmak için mücadele ettiği kalabalık endüstrilerde teknoloji, onlara hayatta kalmak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları araçları